1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valdes 24. februāra aicinājums

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība nosoda Krievijas militāro agresiju un vērienīgo iebrukumu Ukrainā. Atbalstot visu Ukrainas tautu, mēs uzskatām, ka uzsākot karadarbību Ukrainā, tiek īstenota agresija pret visu demokrātisko pasauli un šajā situācijā mums jābūt vienotiem. Lai gan Latviju sargā NATO līguma 5. pants, kas nozīmē, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij automātiski ir uzbrukumu visām 30 NATO dalībvalstīm, mēs tagad pārliecinājāmies par Krievijas agresivitāti un tālāko soļu neparedzamību.

Uzvara 1991. gada janvāra barikādēs bija iespējama tikai tādēļ, ka bija izstrādāts plāns un katrs Latvijas iedzīvotājs zināja kā jārīkojas.

1990. gada decembrī Latvijas Tautas fronte izstrādāja instrukciju “ X stundai “ – Paziņojumu visiem Latvijas neatkarības atbalstītājiem. Lielā mērā šī instrukcija organizēja Latvijas iedzīvotājus 1991. gada janvārī aizstāvēt un nosargāt Latvijas neatkarību.

Aizsardzības ministrijas izstrādātais buklets “ 72 stundas” Kā rīkoties krīzes situācijā? ir daudz par maz.

Mūsu valstī ir nepieciešams rīcības plāns šodienas Latvijas tautai, visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā nepieciešamības gadījumā kopā ar bruņotajiem spēkiem nosargāt un aizstāvēt mūsu valsti.

Valsts aizsardzība nevar pilnvērtīgi darboties, ja tā nav visaptveroša, kas nozīmē ne tikai armijas darbību, bet arī civilo aizsardzību. Arī pie mums Latvijā jābūt gataviem sliktākajam scenārijam. Pēdējos gados pievērsta liela uzmanība Latvijas bruņoto spēku attīstībai, taču civilās aizsardzības joma atstāta novārtā. Izstrādāta likumdošana un noteikumi, taču praktiskās īstenošanas iespējas atpaliek. Bruņotie spēki nevar pārvietoties un veikt savus uzdevumus bez funkcionējošas civilās aizsardzības sistēmas valstī, jo tie izmanto ostas, lidostas, dzelzceļu un citu infrastruktūru, kas ir civilās sabiedrības daļas pārziņā.

Aicinām valdību un pašvaldības pārskatīt civilās aizsardzības plānus, apzināt visus nepieciešamos resursus civiliedzīvotāju aizsardzībai, kas vienlaicīgi nodrošinātu palīdzību bruņotajiem spēkiem krīzes situācijā.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valdes locekļi:

Renārs Zaļais

Romualds Ražuks

Valerijs Markuns

Edvīns Ežmalis

Agris Kociņš

Aleksandrs Matvejevs

Silvija Kupriša