Month: August 2024

Pedagogu profesionālās pilnveides kursi

 

1991. gada barikāžu muzejs sadarbībā ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikumu 22. un 29. oktobrī organizē pedagogu 12 h profesionālās pilnveides kursus “1991. gada barikādes Sociālo zinību un vēstures mācību stundās”.

Kursi paredzēti, lai skolotāji pilnveidotu savas zināšanas par 1991. gada janvāra barikādēm – to lomu un nozīmi Latvijas valsts neatkarības atgūšanas procesā, kā arī iepazītos ar piemiņas vietām un dalītos savā pieredzē. Kursu praktiskās daļas uzsvars būs par muzeja piedāvājuma izmantošanu kā daļu no mācību procesa.

 

Nodarbības plānotas:
  1. 22. oktobrī (otrdiena) plkst. 10.00 – 17.00 klātienē Rīgā, Krāmu ielā 3, 1991. gada barikāžu muzeja telpās.
  2. 29.oktobrī (otrdiena) tiešsaitē (ZOOM platformā).

22. oktobrī plānotas 7 stundas, attālināti ZOOM platformā 5 stundas, taču nodarbību laiki var tikt precizēti.

 

Kursu plāns:

22.10.2024. (otrdiena)

  1. Vēstures un sociālo zinību jomas aktualitātes – skolotāji tiek iepazīstināti ar jomas jaunumiem. (R.Ķipurs,VSSB, Rīgas Mākslas un mediju tehnikums, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija )
  2. Dziesmotās revolūcijas un Barikāžu pieminekļi mācību tēmu atspoguļojumā. Atmiņu intervijas. (R.Ķipurs, VSSB, Rīgas Mākslas un mediju tehnikums, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija)
  3. Muzejpedagoģiskā nodarbība “Izstaigā barikāžu piemiņas vietas”. (E.Mača, 1991. gada barikāžu muzeja speciāliste)

29.10.2024. (otrdiena)

  1. Barikādes – ceļš un neatkarību. Secinājumi un pārdomas mūsdienās. (R.Ražuks, Rīgas Juridiskās augstskolas pasniedzējs, 1991. gada barikāžu muzeja pētnieks)
  2. Pieredzes stāsts. Barikāžu mēnesis izglītības iestādē.

Programmas saturs var tik precizēts un papildināts.

Kā pieteikties?

Programmas mērķauditorija ir pamatskolas un vidusskolas sociālo zinību un vēstures skolotāji.

Dalība ir bezmaksas.

Pieteikties aizpildot anketu ŠEIT

Vietu skaits: 40

Pēc kursiem pedagogi saņems 12 stundu apliecību.

Papildus informācijai:
Rakstīt: info@barikades.lv
Zvanīt: +371 67213525

Pedagogu kursi tiek organizēti Rīgas valstspilsētas Izglītības, kultūras un sporta departamenta projekta “Līdzfinansējums privāto akreditēto muzeju atbalstam” ietvaros.

Muzeja piedāvājums Rīgas skolām

Aicinām Rīgas pašvaldības izglītības iestādes pieteikties muzejpedagoģiskajām nodarbībām 1991. gada barikāžu muzejā un muzeobusa izbraukumiem 2024./2025. mācību gada rudens semestrī.

Piedāvājam:

  1. Bezmaksas MUZEJPEDAGOĢISKĀS NODARBĪBAS skolēniem no 1.–12. klasei. Piedāvājumā ietilpst 1 stundu (60 minūtes) gara muzejpedagoģiskās nodarbība 1991. gada barikāžu muzeja pamatekspozīcija atkarībā no skolēnu vecumu grupas (1.–6. klase “Spēlēsim barikādes” (vairāk informācijas ŠEIT), 7.–12. klase “Barikāžu CV” (vairāk informācijas ŠEIT).
  2. MUZEOBUSA IZBRAUKUMUS par samazinātu cenu (100 eiro + PVN), standarta cena (300 eiro + PVN), kas ietver vienas dienas muzeobusa izbraukumu uz izglītības iestādi un ap 20 minūšu stāstījumu katrai grupai (grupas lielums līdz 25 cilvēkiem, grupu skaits nav noteikts).

 

Kas jāņem vērā piesakoties?

Piesakoties muzejpedagoģiskajām nodarbībām, jānorāda:

  • skola,
  • klase,
  • skolēnu skaits,
  • kontaktinformācija,
  •  nodarbības datums un laiks.
Piesakoties muzeobusa izbraukumiem, jānorāda:

  • skola nosaukums,
  • skolas adrese (lūdzu izvērtējiet muzeobusa piekļuves iespējas skolai),
  • izbraukuma datums un laiki (sākotnēji iespējams rezervēt tikai datumu, laiku precizējot vēlāk),
  • klašu grupas saraksts (iespējams norādīt arī vēlāk, pirms izbraukuma),
  • kontaktinformācija,
  • rēķina sastādīšanai skolas rekvizīti (iespējams nosūtīt vēlāk, rēķinu ievietos e-Riga sistēmā),
  • muzeobusam būs nepieciešama iespēja pieslēgt elektrību.

Papildus informācija

Lai pieteiktos vai uzzinātu papildus informāciju zvanīt: +371 67213525 vai rakstīt info@barikades.lv

Muzeobusa izbraukumus iespējams apmaksāt projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Muzejpedagoģiskās nodarbības tiek nodrošinātas Rīgas valstspilsētas Izglītības, kultūras un sporta departamenta projekta “Līdzfinansējums privāto akreditēto muzeju atbalstam” ietvaros un piedāvājums ir ierobežotā skaitā.

Piedāvājums par samazinātām cenām attiecas tikai uz 2024. gada rudens semestri Rīgas pašvaldības izglītības iestādēm. 

Muzejpedagoģiskās nodarbības un muzeobusa izbraukumi 2025. gadā

Ja interese par muzejpedagoģiskajām nodarbībām un izbraukumiem nākama gada janvārī (barikāžu atceres laikā) aicinām laicīgi pieteikties, jo šobrīd grafiks jau aizpildās.

2025. gada muzeja piedāvājuma cenrādis atrodams ŠEIT

Pieteikties iespējams zvanot: +371 67213525 (muzeja administrācija) vai rakstot info@barikades.lv

Brīvā laika aktivitātes skolēniem

Jūlijā 1991. gada barikāžu muzejā norisinājās trīs bezmaksas brīvā laika aktivitātes skolēniem. Projekta ietvaros skolēni iepazinās ar muzeja darbu, 1991. gada barikāžu muzeja ekspozīciju un apmeklēja barikāžu vietas.

3. jūlijā muzejā norisinājās pirmā no trim aktivitātēm – “Iepazīsties! 1991. gada barikāžu muzejs”. Nodarbības laikā jaunieši iepazinās ar muzeja būtību un lomu sabiedrībā, krājuma darbu un STEAM jomas ietvaros katrs varēja izveidot savu izstādes maketu.

17. jūlijā muzeja ekspozīcija pārtapa par skatuvi. Jaunieši caur dažāda veida etīdēm iejutās un izspēlēja sadzīviskas ainas no barikāžu ikdienas un svarīgākos notikumus (13. janvāra manifestācija, barikāžu celtniecība, u.c.). Šāda veida nodarbība tika īstenota, lai draudzīgā un radošā veidā jaunieši labāk spētu izprast 1991. gada barikāžu norisi.  

31. jūlijā tika realizēta trešā noslēdzošā aktivitāte “Izstaigā! Barikāžu norises vietas”. Skolēni devās 9 km garā pārgājienā, iepazīstot barikāžu piemiņas vietas un objektus, kas tika aizsargāti 1991. gada janvārī. Maršruta veda no 11. novembra krastmalas uz Doma laukums, tad gar Saeimu uz Bastejkalns, noslēdzoties Zaķusalā. Pārgājiena laikā jauniešiem bija iespēja uzzināt par šo vietu aizsardzību un redzēt fotoattēlos, kā šīs vietas izskatījās barikāžu laikā. 

Projekta īstenošanu atbalstīja Rīgas valstpilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments.